Cada any, pels volts del 27 de novembre, dia de Ramon Llull, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) farà la presentació de les paraules que hagi incorporat el Diccionari de la llengua catalana. Aquest 2021 s’hi han incorporat un total de cent paraules i se n’han modificat dues-centes trenta-nou. Com exemple, destaco les modificacions relacionades amb conceptes de l’economia:
Bonança
- f. Prosperitat econòmica. El país travessava un període de bonança.
Clatellada
- f. POP. Fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva. A l’hora de pagar ens foteren una bona clatellada.
Còmplice
- adj. i m. i f. Que ajuda algú a cometre un delicte. Les empreses còmplices del frau han estat demandades. // (Abans es referia a una persona, no a un ens com ara una empresa)
Consciència
2.2. a consciència loc. adv. Ben fet, sense frau
Negoci
1.1. m. Afer, assumpte, empresa, especialment comercial, de què s’espera obtenir avantatge, profit o beneficis. El negoci immobiliari, bancari, hoteler. Fer negocis. Muntar un negoci. Viatge de negocis. En quins negocis estàs ficat, que no et veiem mai?
Ostentar
1.2. v. intr. Mostrar amb afectació una posició social pròspera. Als nou-rics els agrada ostentar.
Sou
3.2 a sou a) loc. adj. Contractat a canvi d’un salari. La mansió disposa d’un jardiner a sou que viu a la mateixa finca.
3.3. a sou b) loc. adv. A canvi d’un salari. Dues advocades i un comptable treballaven a sou a l’empresa.
…
I garlant de llengua, recomano també la subscripció gratuïta a la pàgina d’assessorament lingüístic de la Diputació de Barcelona que fan una nota breu cada 15 dies que busca la sorpresa com a recurs didàctic. La darrera està dedicada a la paraula ‘ara’, que és una paraula curiosa, que, a part d’emprar-se en el sentit literal, ‘en aquest moment’, s’utilitza també per indicar ‘malgrat això’ (ara bé), ‘mentre no canviïn les coses’ (ara com ara), ‘ de tant en tant’ (ara i adés), ‘en tot temps’ (ara i sempre), exemples (com és ara) i exclamació (i ara !). Potser s’han deixar ‘això ja no importa’ (ara rai).